Persbericht: Amsterdamse Awards bekronen innovatief onderzoek én eren onderzoekers die hun sporen ruimschoots hebben verdiend

June 13, 2018

Op dinsdag 19 juni 2018 vindt in Amsterdam de jaarlijkse uitreiking plaats van de Amsterdam Science & Innovation Awards. De genomineerde innovaties en nieuwe technologieën bieden oplossingen voor zeer uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken. Dit jaar wordt voor de eerste keer de Impact Award uitgereikt aan onderzoekers die al een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de samenleving.

Innovation Award

De jury, onder leiding van econoom Barbara Baarsma, heeft vijf finalisten voor de Innovation Award geselecteerd uit alle inzendingen van de Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten. De innovaties van de genomineerden beslaan uiteenlopende vakgebieden: van een instrument dat de effecten van klimaatverandering meet op ecosystemen tot een manier om apps te ontwikkelen voor eenvoudige telefoons in ontwikkelingslanden. Bijzonder is eye-tracking-technologie gecombineerd met neuropsychologische technieken, om bedrijven inzicht te bieden in bewuste en onbewuste aspecten van menselijk gedrag. Daardoor kunnen zij zowel hun klantervaring als zakelijke prestaties verbeteren.

Ook dit jaar zitten er weer een aantal medische innovaties tussen, zoals een test om mensen met gehoorproblemen te helpen door te meten hoeveel moeite het kost om spraak te verstaan. Een andere finalist laat zien hoe door het gebruik van hersenfilmpjes in de ambulance een patiënt met een herseninfarct direct de juiste behandeling kan krijgen. Dat vermindert hersenschade.

Impact Award

Daarnaast nomineerde de jury zes toponderzoekers aan de Amsterdamse kennisinstellingen voor de Impact Award. De Awards beslaan de terreinen Beta/life sciences en Alpha/gamma-wetenschappen.

De genomineerden zijn:

  • René Bernards is moleculair oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek en deed baanbrekend onderzoek naar onder meer borstkanker.
  • Marcel van Herk leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Cone Beam CT beeldgestuurde bestralingstherapie en is verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek.
  • Sophia Kramer ontwikkelde nieuwe en toepasbare benaderingen voor revalidatie-audiologie voor volwassenen. Zij is hoogleraar Auditief functioneren en participatie aan het Amsterdam UMC.
  • Philip Scheltens is hoogleraar Neurologie aan het Amsterdam UMC en directeur van het Alzheimercentrum. Hij deed belangrijk onderzoek naar een betere toekomst voor patiënten met de ziekte van Alzheimer.
  • Erik Scherder is hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en leverde een belangrijke bijdrage aan onze kennis over het brein.
  • Peter Weijs is lector Gewichtsmanagement aan de Hogeschool van Amsterdam en doet onderzoek naar optimalisering van voedingstherapie bij overgewicht, ondervoeding en (ernstige) ziekten.

Programma

Tijdens de feestelijke finale op dinsdag 19 juni worden de winnaars bekendgemaakt. De finalisten voor de Innovation Award pitchen hun idee voor een vakjury en het publiek. De vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de Amsterdamse kennisinstellingen, let bij de beoordeling op innovativiteit, uitvoerbaarheid en vervulling van een marktbehoefte. De finalisten maken kans op de hoofdprijs van € 10.000. De winnaar gebruikt dit bedrag om het idee verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Daarna maakt de jury de winnaars van de Impact Awards bekend.

Nathalie de Vent won in 2017 de Innovation Award voor het online platform ANDI. Dit platform is erop gericht de diagnose bij neuropsychologische aandoeningen te verbeteren. “We waren zo druk bezig met ons onderzoek dat we niet eens in de gaten hadden hoe bijzonder het platform eigenlijk is”, zegt De Vent nu. De prijs van 10.000 euro en de bijbehorende praktische ondersteuning stelde haar in staat de haalbaarheid van het bedrijf te onderzoeken. “Daarom heb ik maar één tip voor de winnaar van dit jaar: maak gebruik van de kansen die je krijgt.”

Wil je aanwezig zijn tijdens de feestelijke finale, schrijf je dan in omdat er een beperkt aantal stoelen beschikbaar is. Kijk meer informatie over de Amsterdam Science & Innovation Award.

Over de Amsterdam Science & Innovation Award:

De Amsterdam Science & Innovation Award is de prijs voor het meest innovatieve wetenschappelijke idee van Amsterdam. Dertien jaar geleden is de prijsuitreiking voor het eerst georganiseerd door IXA (Innovation Exchange Amsterdam, het valorisatiecentrum van de UvA, VU, VUmc, HvA en het AMC) om de waardevolle ideeën gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek zichtbaar te maken. Dit jaar komt daar ook voor de eerste keer de Impact Award bij. Samenwerkingspartners zijn de Gemeente Amsterdam, Antoni van Leeuwenhoek, Inholland, Tata Steel, Rabobank, V.O., Sanquin, Van Essen Patent, SURFSara, Healthinc.

Profielen Impact Nominees:

Prof. dr. Erik Scherder is hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan kennis over het brein bij een breder publiek. Met zijn liefde voor de hersenen én voor de patiënt heeft hij veel betekend; van jonge mensen met een ernstig letsel tot senioren met een herseninfarct of een dementie.

Prof. dr. René Bernards is moleculair oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek. René Bernards heeft baanbrekende onderzoek gedaan naar o.a. borstkanker. Met het onderzoek toonde hij aan dat iedere kankerpatiënt en zelfs iedere tumor uniek is en dat behandelingen en geneesmiddelen afgestemd moeten worden op de individuele patiënt. Zo kan nauwkeurig worden bepaald welke patiënt chemotherapie nodig heeft en welke niet.

Prof. dr. Sophia Kramer is Neuropsycoloog en hoogleraar Auditief functioneren en participatie aan de afdeling KNO Heelkunde/Hoofd-Hals chirurgie, sectie Ear & Hearing van Amsterdam UMC. Sophia Kramer ontwikkelt nieuwe en toepasbare benaderingen voor revalidatie-audiologie voor volwassenen. Dat doet zij door de aandacht van technische signaalbewerking te verplaatsen naar de slechthorende mens. Daarbij kijkt zij vooral naar wat er tussen de oren gebeurt. Ruim eenderde van de mensen die een hoortoestel bezit, gebruikt dat namelijk niet.

Prof. dr. Philip Scheltens is hoogleraar Neurologie aan het Amsterdam UMC en directeur van het Alzheimercentrum. Zijn doel is Alzheimer behandelbaar te maken door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Daarmee wil hij een betere toekomst creëren voor patiënten met de ziekte van Alzheimer.

Prof. dr. Marcel van Herk heeft een belangrijke bijdrage geleverd in de ontwikkeling van Cone Beam CT beeldgestuurde bestralingstherapie. De CBCT heeft de nauwkeurigheid van radiotherapie aanzienlijk verbeterd. Deze verbeterde precisie leidde tot een verminderde toxiciteit, verhoogde tumoruitroeiing en heeft ontelbare levens gered of verlengd.

Dr. ir. Peter Weijs is lector Gewichtsmanagement van de Hogeschool van Amsterdam. Hij bestudeert vooral lichaamssamenstelling, energie- en eiwitbehoefte, optimalisering van voedingstherapie bij overgewicht, ondervoeding en (ernstige) ziekten. Zijn onderzoek richt zich op het stimuleren van een gezonde leefstijl bij diverse doelgroepen, zoals ouderen, peuters en ziekenhuispatiënten.

Profielen van de finalisten AmSIA Awards:

Oscar Franken – (Vrije Universiteit Amsterdam) CLIMECS (CLImatic Manipulation of ECosystem Samples), een instrument dat de effecten van klimaatverandering meet op ecosystemen.

André Baart – (Vrije Universiteit Amsterdam) Kasadaka Voice Service Platform: een manier om apps te ontwikkelen voor eenvoudige telefoons in ontwikkelingslanden.

Adriana Zekveld – (Amsterdam UMC) LISET: the first LIStening Effort Test: een test om mensen met gehoorproblemen te helpen door te meten hoeveel moeite het kost om spraak te verstaan.

Berno Bucker – (Vrije Universiteit Amsterdam) Attention Architects gebruikt eye-tracking gecombineerd met neuropsychologische technieken, om bedrijven inzicht te bieden in bewuste en onbewuste aspecten van menselijk gedrag. Daardoor kunnen zij zowel hun klantervaring als zakelijke prestaties verbeteren.

Jonathan Coutinho en Wouter Potters – (Amsterdam UMC) ELECTRA-STROKE Door het gebruik van hersenfilmpjes in de ambulance kunnen de ambulancebroeders een patiënt met een herseninfarct direct beginnen met de juiste behandeling. Dat vermindert de hersenschade.